Bericht n.a.v. Raadsinformatiebrief gevolgen pauzeren MIRT A2 voor mobiliteitsoplossing DGW

02-07-2024

Sinds 2018 zijn we als gemeente ‘s-Hertogenbosch met de regio (provincies Noord-Brabant en Gelderland en meerdere gemeenten) en het Rijk in overleg over de aanpak van knelpunten op de A2 tussen Deil en Vught. Eind 2022 leverde dat een pakket aan maatregelen op genaamd de voorkeursbeslissing. Deze beslissing omvatte onder meer een grootschalige verbreding van de A2.

Uitstel
Als gevolg van stikstofprioritering en herprioritering van middelen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het Rijk in september 2023 besloten om de grootschalige verbreding van de A2 uit te stellen en voorlopig geen investeringen te doen. Het is niet bekend wanneer de planuitwerking, waarin de maatregelen in detail worden uitgewerkt, wordt hervat.

Onderzoek naar impact
Als gemeente hebben we de impact van dit besluit onderzocht. En beoordeeld in hoeverre het gevolgen heeft voor de koers die wij in het bestuursakkoord voor de lange termijn hadden ingezet. De resultaten van dit onderzoek hebben we via een Raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad gerapporteerd. We vinden het belangrijk om ook u als wijkraad tegelijkertijd van deze resultaten op de hoogte te stellen.

Alternatieve bereikbaarheidsoplossingen
Uit het onderzoek blijkt dat zolang het Rijk niet doorpakt op het creëren van voldoende doorstroming op de A2, de voorgenomen maatregelen uit het bestuursakkoord niet toereikend zullen zijn voor een goede ontsluiting van de oostelijke gemeentedelen in het algemeen en van De Groote Wielen in het bijzonder. Daarom zetten we onverminderd de lobby voort richting Den Haag om de verbreding A2 alsnog op te pakken. Toch is het ook verstandig om te werken aan een plan B. Hiertoe gaan we aanvullend onderzoek doen naar bereikbaarheidsoplossingen om de negatieve effecten van het (voorlopig) niet doorgaan van de verbreding van de A2 zoveel als mogelijk te dempen.

Hoe houden we u op de hoogte?
Wij verwachten het derde kwartaal van dit jaar nodig te hebben om de scope van het aanvullend onderzoek te bepalen. In het vierde kwartaal zullen we het initiatief nemen om met u de scope van het vervolgonderzoek te bespreken én af te stemmen hoe we u bij dit vervolgproces zullen betrekken.

Vragen?
Mocht u in de tussentijd vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Robert Boom (programmamanager De Groote Wielen, r.boom@s-hertogenbosch.nl) of Robert Groenhof (strategisch adviseur mobiliteit, r.groenhof@s-hertogenbosch.nl).
Herinrichting De Blauwe Sluisweg/Hustenweg
Parallel aan dit traject loopt het ontwerptraject herinrichting Blauwe Sluisweg en Hustenweg. Dit betreft korte termijn maatregelen die nodig zijn om de toename van het verkeer als gevolg van lopende en aankomende nieuwbouwontwikkelingen lokaal goed en veilig te kunnen accommoderen. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Ronald Knap (projectleider, r.knap@s-hertogenbosch.nl).

Link naar Raadsinformatiebrief: Raadsinformatiebrief gevolgen pauzeren MIRT A2 voor mobiliteitsoplossing DGW Gemeente 's-Hertogenbosch
Link naar Raadsvoorstel: Raadsvoorstel deelplan verkeersmaatr KT De Groote Wielen naar Planstudiefase


Actieve Wielen